wtorek, 12 lutego 2013

Pizza o smaku wiosny :)

Czyli świeży szczypiorek !! Uwielbiam ! :)



W 200 ml cieplej wody rozpuszczamy 10 g świeżych drożdży. Wsypujemy łyżeczkę soli i dodajemy stopniowo mąkę pszenną.. Początkowo mieszam ciasto łyżką, gdy zaczyna odchodzić od ścianek miski, zagniatam ręką. Zużywam około 350 g maki. Ciasto wyrabiamy, aż staje się sprężyste, formujemy w kulę i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, blachę smarujemy oliwa lub smalcem. Rozciągamy na niej ciasto.
Smarujemy je pulpa pomidorowa (okolo 200 ml), doprawiona do smaku sola i polewamy nitka oliwy. Rozkładamy dowolne składniki np, pieczarki, paprykę, gotowane brokuły itp.


Pieczemy okolo 15 minut w maksymalnie nagrzanym piekarniku. Wyjmujemy. Układamy plastry sera żółtego i posypujemy obficie świeżym szczypiorkiem i pokrojoną w bardzo drobną kostkę papryką czerwoną. Zapiekamy 5 minut.

Smacznego!

wtorek, 5 lutego 2013

Kurczak zapiekany ze szpinakiem i mozarellą


-Opakowanie szpinaku
-Serek topiony kremowy
-Czosnek - 2 ząbki
-Masło do podsmazenia czosnku
-2 filety z kurczaka
-przyprawa prymat do kurczaka
-kulka mozarelli

Filety rozbijamy i posypujemy delikatnie przyprawą do kurczaka.

Układamy je na formie do pieczenia.

Wyciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na maśle - następnie na to szpinak i do tego serki topione. Całośc dusimy przez około 10 minut.

Szpinak wykładamy na kurczaka.

Całośc wędruje do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni aż kurczak zmięknie. 

Kiedy będzie gotowy, trzemy na tarce mozarellę i ponownie do piekarnika aż ta się rozpuści - uwaga może to byc dosłownie minuta.

I smacznego :)

Podałam z roladkami serowymi - przepis poniżej ;)