poniedziałek, 23 grudnia 2013
Ozdabiamy wczoraj upieczone ciastka
Bardzo proste : polewa gotowa do rozpuszczania w gorącej wodzie w woreczku i kolorowe posypki. Do dzieła :)
niedziela, 22 grudnia 2013
Kruche ciastka z nutellą
Składniki:
-125g nutelli
-3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-250g mąki pszennej
-50g masła
-1 jajko
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić.
Ulepić kulę i wstawić do lodówki na ok. godzinę. Następnie
rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać ciasteczka. Wstawić do
nagrzanego piekarnika i i piec ok 20 min w temp. 180 stopni.
Smacznego!
Pieczony pstrąg z cytryną i ziołami
Składniki : (na jednego pstrąga)
- 1 pstrąg
- 1 łyżka masła
- zioła - koperek, pietruszka lub gotowa przyprawa do ryb
- sól, pieprz
- cytryna
Pstrąga umyć i osuszyć, z obu stron oraz w środku posypać solą i pieprzem. Masło wymieszać z przyprawami i wysmarować nim wnętrze ryby. Cytrynę pokroić w plastry - część włożyć do środka, a po dwa plasterki na pstrągu. Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię i pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Pod koniec pieczenia otwieramy folię, żebyby ryba się zrumieniła.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)