Tiramisu
Składniki dla 4 porcji:
- ser mascarpone 500,
- 1 żółtko,
- cukier waniliowy,
- jakiś alkohol – najlepiej amaretto,
- biszkopty,
- kawa rozpuszczalna,
- kakao ciemne ( np. Deco moreno),
Ser do misy – wsypujemy cały cukier waniliowy i żółtko (raz
zdarzyło mi się z pośpiechu zapomnieć tego żółtka – i nikt się nie zorientował,
więc jeśli nie chce wam się biec do sklepu po to jedno jajko – obejdzie się
bez) – następnie te trzy składniki miksujemy na gładką masę (bez grudek cukru
waniliowego) i wlewamy 2 kieliszki amaretto;
Następny krok? Robimy
kawę tylko w mocniejszych proporcjach – zamiast dwóch łyżeczek – dwie łyżki
kawy zalewamy 250 ml wody i odrobinę słodzimy.
Gdy kawa ostygnie nasączamy w niej biszkopty, które
wędrują do kieliszków – układajcie dowolnie, ja lubię na ściankach, można
również warstwowo.
Na biszkopty wędruje masa serowa po czym posypujemy ciemnym
kakao i na pół godziny (MINIMUM!) do lodówki.
Ja lubię ten zimy deser z gorącym espresso – polecam i Wam.
Ślicznie podane.
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Znalazłam świetną kolekcję szkła http://www.krosno.com.pl/pl/oferta/drinki_swiata/ i muszę wykorzystywać je nie tylko do alkoholu :)
UsuńUczta dla podniebienia
OdpowiedzUsuń