piątek, 19 października 2012

Mielone

Gdy brak pomysłu na obiad - nasze stare dobre polskie mielone

Z mielonymi jest jak z sałatka jarzynową - u każdego smakują inaczej, ja dodatkowo nie mam odmierzonych proporcji tylko jak zawsze wszystko jest "na oko". Więc przepis też podaję "na oko" :)
 

- mięso mielone - dowolne - ja preferuję zmielone w sklepie, przynajmniej wiem co tam mielą
- jajko
- bułka tarta
- czosnek
- cebula
- pieprz
- namoczona w mleku (ostatecznie w wodzie) bułka.

Mięso, odciśniętą z mleka bułkę, jajko, startą cebulę i wyciśnięty czosnek,pieprz i sól wrzucamy do miski i mieszamy - ale dokładnie - jeśli wychodzi nam zbyt rzadkie - dosypmy bułki tartej - potrafi zdziałać cuda. Gotową masę formujemy w kulki, kulkę do bułki tartej i rozpłaszczamy kotleta :) Następnie kotlety wędrują na patelnię gdzie smażymy je na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami ze szczypiorkiem i np. ogórkiem kiszonym - SMACZNEGO!

1 komentarz: