poniedziałek, 29 października 2012

Tarta Capriciosa

Tarta Capriciosa




Tarta:
-100g margaryny/masła
-200g mąki
 -1 żółtko
-3-4 łyżki zimnej wody
-0,5 łyżeczki soli

W misce kroimy masło na małe kostki, zasypujemy je mąką i solą, i w palcach rozcieramy mąkę z masłem, aż powstanie coś o konsystencji tłustego piasku, bez grudek. Dodajemy żółtko i dwie łyżki wody, szybko zagniatamy ciasto. Ciastem, wyklejamy formę do tarty, łącznie z brzegami i wkładamy do zamrażalnika.

Farsz:
- pieczarki
- szynka
- oregano
- łyżka majonezu
- 1 jajko
- łyżka śmietany 12 lub 18 %
- ser żółty - dowolna ilość ale im więcej tym lepsze :)

Jajko roztrzepujemy w misce ze śmietaną i majonezem, doprawiamy oregano, wrzucamy pokrojoną szynkę i starty ser. Pozostały pieczarki - podsmażamy je na maśle i dorzucamy do tej masy.

W tym momencie wyciągamy z zamrażalnika naszą tartę, i wędruje ona do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 10 minut.

Po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika naszą tartę i wlewamy na nią masę pieczarkowo-jajeczną
i tarta wędruje do piekarnika na 15-20 minut na 160 stopni.

Ja trzymałam ją 20 minut i było to odrobinę za długo - ale i tak wyszło pysznie - a w końcu to moja pierwsza tarta.

4 komentarze:

  1. Smak inspirowany pizzą Capriciosą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie inaczej - o kilka minut za długo w piekarniku ale i tak samkowała jak Capriciosa :)

      Usuń
  2. na pewno wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń