Dodaję ten przepis drugi raz - przez przypadek go usunęłam :(
Tarta:
-100g margaryny/masła
-200g mąki
-1 żółtko
-3-4 łyżki zimnej wody
-0,5 łyżeczki soli
W misce kroimy masło na małe kostki, zasypujemy je mąką i solą, i w
palcach rozcieramy mąkę z masłem, aż powstanie coś o konsystencji
tłustego piasku, bez grudek. Dodajemy żółtko i dwie łyżki wody, szybko
zagniatamy ciasto.
Ciastem, wyklejamy formę do tarty, łącznie z brzegami i wkładamy do zamrażalnika.
Szarlotka:
-4 duże jabłka lub 6 małych
-cynamon
-1 białko
-pół szklanki wody
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry, wrzucamy na patelnię, obficie posypujemy cynamonem, zalewamy połową szklanki wody i co jakiś czas mieszamy.
W tym czasie tarta z zamrażalnika idzie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i jest tam przez 10 minut. Wyjmujemy ją i wylewamy na nią masę jabłkową i wszystko znów wraca do piekarnika na 10-15 minut z tym że przykręcamy temperaturę do 160 stopni.
Pod koniec pieczenia ubijamy białko z 1 łyżką cukru pudru i rozsmarowujemy po tarcie, i do piekarnika aż się zezłoci (2-3 minuty maksymalnie).
Po wyjęciu polałam czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i podałam z lodami waniliowymi.
SMACZNEGO!
Właśnie się studzi, rodzina konczy jeść obiad a ja czekam zeby wjechac na stół z deserem! :)) pachnie obłędnie. Podam szarlotke z sorbetem malinowym z Grycana, tak sie ciepło na dworzu zrobiło w porównaiu z ostatnimi zawieruchami śnieżnymi, że az mi przygrzało chyba ;))
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie ;) Mam nadzieję że smakowało tak jak u mnie mężowi i parze znajomych :) Nie słodziłam co prawda ale czekolada dała wystarczająco słodyczy no i przeciez lody. Ale deser bardzo prosty i szybki - polecam wszystkim ;)
Usuńtaaak! ja tez nie słodziłam, co za duzo to niezdrowo :) bardzo fajny przepis i własnie plusem jest to ze mimo tej czekolady to szarlotka nie jest bardzo słodka. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi milo ze mogl się przydac;) ja uwielbiam slodycze ale zeby utrzymac rozmiar M niestety czasem trzeba tyyylu wyrzeczen :))
UsuńNie ma to jak domowa tarta!
OdpowiedzUsuń