piątek, 23 listopada 2012

Zdrowsza wersja zapiekanki na razowym chlebie

Czy wogóle zdrowy fast food jest możliwy? Spróbowałam dziś zrobić zapiekanki wprowadzić kilka "ulepszeń" ;) Mąż zjadł wszystkie 6 - więc zakładam, że smakowało:)

-Chleb razowy, pełne ziarno

-Ziarna słonecznika
-Pieczarki, około 8-10 sztuk
-Ser żółty
-Pomidor (albo inne dowolnie wybrane warzywa)
-Jogurt naturalny + majonez
-Szczypiorek


Pieczarki podsmażałam, ale bez tłuszczu, podlane wodą po prostu miały się
dusić z odrobiną przyprawy kucharek.

Na chleb razowy rozsmarowywałam przygotowane wcześniej pieczarki, na to ziarna słonecznika i teraz już czeka nas inwencja twórcza - bo to, jakich warzyw użyjemy zależy wyłącznie od nas.


Co zamiast majonezu? 2 łyżeczki jogurtu greckiego z płaską
łyżeczką majonezu i na zapiekankę. Następnie posypujemy obficie szczypiorkiem (chętnie dorzuciłabym świeże listki bazylii, ale takowych nie miałam pod ręką). 

A co zamiast ketchupu? Po prostu świeży pomidor. Gdyby nie awersja małżonka do pesto - znalazłoby się ono na pomidorze - kiedyś zrobię swoją wersję tej zdrowszej zapiekanki :)


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz