Składniki:
-1 wiaderko twarogu - 1 kg - ja kupiłam w Piotrze i Pawle ser ich marki bo jest idealnie zmielony, ale każdy inny też będzie dobry
-2 cukry wanilinowe
-3-4 łyżki cukru
-3 galaretki cytrynowe
-pół cytryny
-biszkopty
Twaróg miksujemy z cukrem wanilinowym, cukrem i wyciśniętą cytryną - masę serową dzielilmy na 2 części.
Rozpuszczamy pierwszą galaretkę w 200 ml wody i gdy ostygnie łączymy z pierwszą porcją sera.Następnie wlewamy do tortownicy i na godzinę do lodówki.
Układamy biszkopty.
Po ostygnięciu przyrządzamy galaretkę wg oryginalnego przepisu z opakowania ( u mnie było to 1 galaretka na 500ml wody) i gdy zacznie tężec wlewamy na biszkopty i masę serową.
Po zastygnięciu galaretki powtarzamy procedurę jak przy pierwszej masie serowej czyli galaretkę w 200 ml wody i gdy ostygnie łączymy z pierwszą porcją sera.Następnie wlewamy do tortownicy i na godzinę do lodówki.
Sernik gotowy;)
SMACZNEGO!
Ślicznie wygląda z tą galaretką w środku :)
OdpowiedzUsuńjaki równiutki :) a ta środkowa warstwa to świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
szana :)
świetny przepis,łatwy do wykonania,mała ilość składników,wygląda pysznie!!!!!napewno go zrobię na święta:))))
OdpowiedzUsuń