-Makaron
-Ser żółty
-0,4 kg mięsa mielonego
-Czosnek - 2 ząbki
-Przyprawy - sól, pieprz, bazylia, oregano)
-10 pieczarek
Sos beszamelowy:
-2 łyżki masła
-2 łyżki mąki
-1,5 szklanki mleka
-przyprawy (sól, pieprz)
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie (około 5-6 minut) aby troszkę zmiękł.
Mięso wędruje do garnka. Dodajemy starte cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z gazu.
Sos beszamelowy: do garnka wrzucamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na to wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy mleko i mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do zagotowania.
Na dno foremki wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, mięso, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy, pieczarki i na wierzch być ser żółty.
Pieczemy w temp. 180o przez 15 - 20 min.
Smacznego!
apetycznie tu u Ciebie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana!
U nas zapiekanki z mięsem raczej się nie uświadczy ale za to ze szpinakiem i serem! Och! mniam! Kiedyś obiecałam sobie zrobić taką zapiekankę, ale z użyciem granulatu sojowego, będzie trzeba nad tym z powrotem pomyśleć.
OdpowiedzUsuń