niedziela, 28 października 2012

Tiramisu

Tiramisu


Składniki dla 4 porcji:
- ser mascarpone 500,
- 1 żółtko,
- cukier waniliowy,
- jakiś alkohol – najlepiej amaretto,
- biszkopty,
- kawa rozpuszczalna,
- kakao ciemne ( np. Deco moreno),


Ser do misy – wsypujemy cały cukier waniliowy i żółtko (raz zdarzyło mi się z pośpiechu zapomnieć tego żółtka – i nikt się nie zorientował, więc jeśli nie chce wam się biec do sklepu po to jedno jajko – obejdzie się bez) – następnie te trzy składniki miksujemy na gładką masę (bez grudek cukru waniliowego) i wlewamy 2 kieliszki amaretto;

Następny krok?  Robimy kawę tylko w mocniejszych proporcjach – zamiast dwóch łyżeczek – dwie łyżki kawy zalewamy 250 ml wody i odrobinę słodzimy.
Gdy kawa ostygnie nasączamy w niej biszkopty, które wędrują do kieliszków – układajcie dowolnie, ja lubię na ściankach, można również warstwowo.
Na biszkopty wędruje masa serowa po czym posypujemy ciemnym kakao i na pół godziny (MINIMUM!) do lodówki. 

Ja lubię ten zimy deser z gorącym espresso – polecam i Wam.

Smacznego !



2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Znalazłam świetną kolekcję szkła http://www.krosno.com.pl/pl/oferta/drinki_swiata/ i muszę wykorzystywać je nie tylko do alkoholu :)

      Usuń