poniedziałek, 7 stycznia 2013

Zapiekanka lasagne


-Makaron
-Ser żółty
-0,4 kg mięsa mielonego
-Czosnek - 2 ząbki
-Przyprawy - sól, pieprz, bazylia, oregano)
-10 pieczarek

Sos beszamelowy:
-2 łyżki masła
-2 łyżki mąki
-1,5 szklanki mleka
-przyprawy (sól, pieprz)

 Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie (około 5-6 minut) aby troszkę zmiękł.

Mięso wędruje do garnka. Dodajemy starte cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z gazu.

Sos beszamelowy: do garnka wrzucamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na to wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy mleko i mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do zagotowania.

Na dno foremki wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, mięso, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy, pieczarki i na wierzch być ser żółty.

Pieczemy w temp. 180o przez 15 - 20 min. 



Smacznego!



2 komentarze:

  1. apetycznie tu u Ciebie!
    pozdrawiam ciepło,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas zapiekanki z mięsem raczej się nie uświadczy ale za to ze szpinakiem i serem! Och! mniam! Kiedyś obiecałam sobie zrobić taką zapiekankę, ale z użyciem granulatu sojowego, będzie trzeba nad tym z powrotem pomyśleć.

    OdpowiedzUsuń