wtorek, 15 października 2013

Kolorowa jesień na talerzu czyli szaszłyki, faszerowana cukinia z sałatką


Co my mamy na tym talerzu ? Kolorowe różności, więc po kolei:

-Cukinia faszerowana (cukinia, pieczarki,szynka/kurczak, ser feta,ser mozarella) - Cukinię na pół, wydrążamy miąsz, przyprawiamy ziołami (tymianek, bazylia), wkładamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, przez ten czas podsmażamy na patelni pieczarki, szynkę/kurczaka, następnie mieszamy je z pokruszoną fetą i startą mozzarellą - można dodać czerwoną cebulę. Masę wykładamy na cukinie, pieczemy około 20 minut.

-Szaszłyki (kurczak, pieczarki, kolorowe papryki, boczek) - mięso w kostkę i nacieramy przyprawą do kurczaka Prymat ( po wielu testach ta jest najlepsza), następnie nabijamy na patyczki w dowolnej kolejności powyższe składniki, doprawiamy ziołami do grilla i przyprawą kucharek. Pieczemy tak długo, aż wszystko zmięknie, w 160 stopniach to około 25-30 minut.

-Sałatka - obowiązkowo KOLOROWA jak nasza złota polska jesień - u mnie to 3 kolory papryk, pomidory, ogórek, czerwona cebula plus ser feta, oczywiście z bazyliowym pesto i oliwą.

SMACZNEGO :)


2 komentarze: