niedziela, 22 grudnia 2013

Pieczony pstrąg z cytryną i ziołami




Składniki : (na jednego pstrąga)
  • 1 pstrąg
  • 1 łyżka masła
  • zioła - koperek, pietruszka lub gotowa przyprawa do ryb
  • sól, pieprz
  • cytryna
Potrzebna nam będzie również folia do pieczenia.
Pstrąga umyć i osuszyć, z obu stron oraz w środku posypać solą i pieprzem. Masło wymieszać z przyprawami i wysmarować nim wnętrze ryby. Cytrynę pokroić w plastry - część włożyć do środka, a po dwa plasterki na pstrągu. Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię i pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Pod koniec pieczenia otwieramy folię, żebyby ryba się zrumieniła. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz