- makaron do lasagne - kupiłam ten bez gotowania
- 0,5 kg mięsa mielonego
- sos pomidorowy butelkowy, ja kupuję w kauflandzie i zużywam około 300 ml
- pieprz, sól, oregano, bazylia, czosnek
- 20-30 dag startego żółtego sera
Beszamel:
- dwie łyżki mąki
- dwie łyżki masła
- 1,5 szklanki mleka
- sól, pieprz
Mięso mielone wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej. Doprawiamy czyli sól,pieprz,bazylia,oregano. Do podgotowanego mięsa dodajemy sos pomidorowy (można go śmiało zastąpić pomidorami z puszki plus mały koncentrat pomidorowy). Wyciskamy 2 ząbki czosnku i dusimy masę mięsną na małym ogniu.
Robimy sos beszamelowy -Do garnka wędruje masło, rozpuszczamy je i gdy się rozpuści dodajemy dwie łyżki mąki. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Cięgle mieszając powoli wlewamy mleko - gotujemy i mieszamy aż zacznie gęstnieć.
Teraz układamy lasagne. Na dno formy układamy makaron, pierwsza warstwa powinna byc szczelna, na to nanosimy warstwę sosu beszamelowego, następnie rozkładamy warstwę masy mięsnej i posypujemy serem żółtym. Pierwszą warstwę nakrywamy warstwą makaronu i od początku : beszamel, mięso, ser. Znów makaron i tak samo - aż skończą nam się płaty makaronowe :)
Lasagne wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy do momentu uzyskania miękkiego makaronu na wszystkich warstwach - około 20-25 minut.
Smacznego!
uwielbiam, bardzo dawno nie jadłam...
OdpowiedzUsuńCzas nadrobic zaległości ;) pozdrawiam
Usuńnigdy nie robiłam wygląda apetycznie na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz spróbowac, jeśli chodzi o kuchnię włoską to jak dla mnie to lepsze niż pizza :)
UsuńZrobiłam dzisiaj tak jak tutaj w przepisie, mąż był zachwycony :)
OdpowiedzUsuńTo najpiękniejszy komplemant jaki mogłam otrzymać :)DZIĘKUJĘ !!!!
Usuńmmmmm, dawno nie robiłam, czas to zmienić ;) pozdrawiam i zapraszam na gulasz http://www.grillobranie.pl/2011/09/01/gulasz-wolowy-wedlug-maklowicza/
OdpowiedzUsuńA jaki masz rozmiar tej blachy?
OdpowiedzUsuń