czwartek, 25 października 2012

Rolada biszkoptowa ze szpinakiem

Rolada biszkoptowa ze szpinakiem



Po pierwsze ciasto - zrobiłam je w najprostszy możliwy sposób - białka z 5 jajek na sztywno, do ubitych żółtka i sól, wylewam na formę do pieczenia i piekę jak biszkopt około 15 minut.

Po drugie - nadzienie:
- szpinak (może by mrożony)
- feta(najlepiej z tych miękkich, np. Favita)
- czosnek - DUŻO
- pieprz
- masło do smażenia

Czosnek delikatnie podsmażamy na maśle - raczej nadajemy masłu smak czosnku, na to wysypujemy szpinak,kiedy się poddusi 10 minut, cała feta ląduje na  patelni a my rozgniatamy ją widelcem. Pieprzu do smaku.

Na omlet rozkładamy masę fetowo-szpinakową, zwijamy jak roladę. Pokrojoną można podgrzać posypując serem żółtym albo z sosem pieczarkowym.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. To chyba nie jest zbyt smaczne :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czemu? Połączenie szpinak-czosnek-feta jest genialne :) Polecam najpier spróbować ;)

      Usuń
  2. Mam podobne zdanie. Wszystko gra poza tym biszkoptem. Szpinak, feta i czosnek to klasyka ale sadze że biszkopt nie za bardzo pasuje.

    Mania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Więc mam pytanie ;) Zamiast biszkoptu i oprócz tortilli, w co można zawinąć masę szpinak-feta-czosnek? Pytam o poradę , jestem jeszcze dość nie wprawionym kucharzem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jadłam kiedyś w cieście takim coś jak na pierogi tylko bardzo cienkie :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiadomo że najlepiej owinąć go mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam tartę ze szpinakiem i fetą. Naprawdę genialna. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie połączenie smaków, pycha, na pewno zrobię taką roladę, tylko zamiast fety wolę ser Bałkański(np.z lidla), jest delikatniejszy:)

    OdpowiedzUsuń