Rolada biszkoptowa ze szpinakiem
Po pierwsze ciasto - zrobiłam je w najprostszy możliwy sposób - białka z 5 jajek na sztywno, do ubitych żółtka i sól, wylewam na formę do pieczenia i piekę jak biszkopt około 15 minut.
Po drugie - nadzienie:
- szpinak (może by mrożony)
- feta(najlepiej z tych miękkich, np. Favita)
- czosnek - DUŻO
- pieprz
- masło do smażenia
Czosnek delikatnie podsmażamy na maśle - raczej nadajemy masłu smak czosnku, na to wysypujemy szpinak,kiedy się poddusi 10 minut, cała feta ląduje na patelni a my rozgniatamy ją widelcem. Pieprzu do smaku.
Na omlet rozkładamy masę fetowo-szpinakową, zwijamy jak roladę. Pokrojoną można podgrzać posypując serem żółtym albo z sosem pieczarkowym.
Smacznego!
To chyba nie jest zbyt smaczne :(
OdpowiedzUsuńCzemu? Połączenie szpinak-czosnek-feta jest genialne :) Polecam najpier spróbować ;)
UsuńMam podobne zdanie. Wszystko gra poza tym biszkoptem. Szpinak, feta i czosnek to klasyka ale sadze że biszkopt nie za bardzo pasuje.
OdpowiedzUsuńMania.
Więc mam pytanie ;) Zamiast biszkoptu i oprócz tortilli, w co można zawinąć masę szpinak-feta-czosnek? Pytam o poradę , jestem jeszcze dość nie wprawionym kucharzem :)
OdpowiedzUsuńJa jadłam kiedyś w cieście takim coś jak na pierogi tylko bardzo cienkie :P
OdpowiedzUsuńWiadomo że najlepiej owinąć go mięsem :)
OdpowiedzUsuńPolecam tartę ze szpinakiem i fetą. Naprawdę genialna. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenie smaków, pycha, na pewno zrobię taką roladę, tylko zamiast fety wolę ser Bałkański(np.z lidla), jest delikatniejszy:)
OdpowiedzUsuń