wtorek, 12 lutego 2013

Pizza o smaku wiosny :)

Czyli świeży szczypiorek !! Uwielbiam ! :)



W 200 ml cieplej wody rozpuszczamy 10 g świeżych drożdży. Wsypujemy łyżeczkę soli i dodajemy stopniowo mąkę pszenną.. Początkowo mieszam ciasto łyżką, gdy zaczyna odchodzić od ścianek miski, zagniatam ręką. Zużywam około 350 g maki. Ciasto wyrabiamy, aż staje się sprężyste, formujemy w kulę i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, blachę smarujemy oliwa lub smalcem. Rozciągamy na niej ciasto.
Smarujemy je pulpa pomidorowa (okolo 200 ml), doprawiona do smaku sola i polewamy nitka oliwy. Rozkładamy dowolne składniki np, pieczarki, paprykę, gotowane brokuły itp.


Pieczemy okolo 15 minut w maksymalnie nagrzanym piekarniku. Wyjmujemy. Układamy plastry sera żółtego i posypujemy obficie świeżym szczypiorkiem i pokrojoną w bardzo drobną kostkę papryką czerwoną. Zapiekamy 5 minut.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Remarkable things here. I am very glad to
    peer your article. Thank you so much and I am taking a
    look ahead to contact you. Will you please drop me a
    e-mail?

    Also visit my web blog ... click here

    OdpowiedzUsuń
  2. Link exchange is nothing else but it is only
    placing the other person's weblog link on your page at appropriate place and other person will also do similar in support of you.

    Check out my blog view next

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Hi there mates, how is everything, and what you would like to
    say about this piece of writing, in my view its actually
    awesome in support of me.

    Here is my web page ... click next

    OdpowiedzUsuń